Co je oleát draselný?

Na rozdíl od chloridu draselného a glukonátu draselného není oleát draselný doplňkem stravy. Tato chemikálie je známá řadou názvů, včetně azidu 9-oktadecenoátu, OS mýdla, trenminu a draselné soli kyseliny olejové. V mnoha potravinách a kosmetice se oleát draselný také vyskytuje přirozeně v tělech hmyzu.

Oleat draselný je jak sůl, tak mastná kyselina. Je to sůl, protože je produktem kyseliny a báze. Jedná se o mastnou kyselinu, protože má dlouhou uhlíkovou kostru s karboxylovou skupinou. Oleat draselný má molekulovou hmotnost 321,62 a teplotu tání 428 stupňů Fahrenheita. Volně se rozpouští ve vodě, aby se vytvořily mírně zásadité roztoky s pH vyšším než 7.

Oleat draselný se používá jako emulgátor v mnoha tekutých mýdlkách, čisticích prostředcích na obličej, voscích na knírech, v tělních mycích prostředcích a na vlasy. Emulgátory působí jako povrchově aktivní látky a snižují povrchové napětí kapaliny. Oleat draselný brání tomu, aby se složky těchto produktů oddělily na samostatné chemikálie.

FDA říká, že oleát draselný “může být bezpečně používán v potravinách a při výrobě potravinových složek”, pokud je používán jako “pojivo, emulgátor a činidlo proti stlačování” a výrobek je řádně označen. Použití oleátu draselného v potravinách vyžaduje použití potravinářských chemikálií, které mají vyšší čistotu než mnoho jiných činidel.

Chemická společnost Triveni Interchem uvádí, že mrtvá těla včel a mravenci Pogonomyrmex vypouštějí oleát draselný, jak se rozpadají. Jiný hmyz reaguje na vůni této chemické látky tím, že odstraní tělo mrtvého hmyzu z hnízda nebo úlu. Pokud vyčistíte tělo živého včelu nebo mravence kyselinou olejovou, jiný hmyz ji odstraní z úlu nebo hnízda, jako by byl mrtvý.

Chemie

Kosmetické použití

Schválení FDA

Dead Bug Walking